Δρούσε για πάνω από 6 μήνες – Συνελήφθη ο στρατολόγος του στη Λιθουανία – Την αντικατασκοπεία του ρωσικού στρατού βλέπει η ΕΥΠ πίσω από την υπόθεση
Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το κατασκοπευτικό θρίλερ με τη σύλληψη του 59χρονου άνδρα, ο οποίος έχει καταγωγή από την Γεωργία, και φωτογράφιζε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση κατασκοπείας με ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ο άνδρας φέρεται να φωτογράφισε και να βιντεοσκοπούσε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών.
Ο 59χρονος πέρναγε απαρατήρητος καθώς κινούταν σαν ένας απλός πολίτης. Μόνιμος κάτοικος της περιοχής της Αλεξανδρούπολης, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, ήταν χαμηλών τόνων και δεν είχε προκαλέσει ποτέ.
Η σύλληψή του έγινε την Τρίτη 29 Απριλίου, στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αλεξανδρούπολης.
Ο 59χρονος πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή , ενώ μέχρι τότε θα συνεχίσει να κρατείται. Αντιμετωπίζει ποινές κάθειρξης μέχρι και 10 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που τον στρατολόγησε συνελήφθη στη Λιθουανία και φέρεται, πέραν τον άλλων, να είναι σεσημασμένος για υποθέσεις ναρκωτικών και ληστειών. Και αυτός είναι γεωργιανής καταγωγής και φέρει ελληνικό διαβατήριο. Η έρευνα συνεχίζεται από τις αρχές της Λιθουανίας προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση σε συνεργασία με την ΕΥΠ.
Πώς έπιασαν τον 59χρονο στην Αλεξανδρούπολη
Ο συλληφθείς, που δήλωνε ότι εργάζεται ως τεχνίτης και ελαιοχρωματιστής, είχε τεθεί υπό παρακολούθηση και εντοπίστηκε να καταγράφει εικόνες και βίντεο από κομβικά σημεία στρατοπέδου στην περιοχή.
Ο 59χρονος, ο οποίος βρισκόταν πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στην πρώην Σοβιετική Ένωση και ζούσε στην Αλεξανδρούπολη μαζί με τη σύζυγό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», εκτός από στρατιωτικές εγκαταστάσεις φέρεται να φωτογράφιζε και οχήματα του στρατού που μετέφεραν στρατιωτικό υλικό, μέρος του οποίου κατευθυνόταν προς την Ουκρανία.
Το εν λόγω υλικό, που κατέληγε στο τρίτο άτομο, ήταν κρυπτογραφημένο. Το παραλάμβανε ένας Ελληνο-Γεωργιανός, ο οποίος σύμφωνα με τον 59χρονο συλληφθέντα τον είχε προσεγγίσει προκειμένου να συνεργαστεί για λογαριασμό της Ρωσίας.
Ο Ελληνο-Γεωργιανός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθη στη Λιθουανία.
Όπως προέκυψε από την έρευνα και την ομολογία του 59χρονου, ο ίδιος δρούσε για λογαριασμό άλλου προσώπου, στο οποίο έστελνε το συλλεγόμενο υλικό μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής επικοινωνίας.
Κατά την απολογία του φέρεται να παραδέχθηκε τη δράση του, ενώ δεν έκρυψε ότι είχε δεχτεί οδηγίες για συγκεκριμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία χρόνια στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που υποστηρίζουν τη διέλευση των συμμαχικών στρατευμάτων από τη Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Αυτή την περίοδο μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη ΝΑΤΟΪκή άσκηση και υπάρχει κινητικότητα στρατευμάτων.
Αξιωματούχοι, που έχουν γνώση της υπόθεσης, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο συλληφθείς να προετοίμαζε δολιοφθορά, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες αρχές ασφαλείας.
Οι έρευνες συνεχίζονται εντατικά, με στόχο να εντοπιστούν οι συνεργοί και να διαπιστωθεί εάν υπάρχει εμπλοκή ξένου παράγοντα ή οργανωμένου δικτύου. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται και στη φύση του στρατιωτικού υλικού που καταγράφηκε, καθώς και στον τελικό αποδέκτη του.
«Δεν θέλω λεφτά. Το κάνω για τη μαμά Ρωσία»
Ο «στρατολογητής», ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει συλληφθεί από μυστικές υπηρεσίες της Λιθουανίας, είχε πει στον 59χρονο να του στέλνει υλικό προκειμένου να το διαβιβάζει στη GRU, και εκείνος θα του έδινε μεγάλα οικονομικά ανταλλάγματα κάθε μήνα.
Εξετάζεται επίσης το αν ο «στρατολογητής» είχε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, καθώς είναι σύνηθες σε περιπτώσεις κατασκοπείας, να υπάρχει συνεργασία ποινικών με τις μυστικές υπηρεσίες.
Ο 59χρονος με έντονα φιλορωσικά αισθήματα, φέρεται να είχε πει στον «στρατολογητή» του: «Δεν θέλω λεφτά, κάνε και δώσε ότι θες, εγώ υπηρέτησα στη Σιβηρία και θα το κάνω για τη ”μαμά” Ρωσία». Ωστόσο πιθανολογείται ότι λάμβανε χρηματικά ποσά.
Στο κινητό τηλέφωνο του 59χρονου εντοπίστηκαν πολλά βίντεο και φωτογραφίες με κινήσεις στρατιωτικών οχημάτων, στρατευμάτων, του λιμανιού και άλλων στρατιωτικών δραστηριοτήτων. Το συγκεκριμένο υλικό, σύμφωνα με ομολογία του, το έστελνε στον «στρατολογητή» μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής.
Ο 59χρονος φαίνεται να ενημέρωνε αναλυτικά για το υλικό που διαβίβαζε αναφέροντας «σήμερα είχαμε παραλαβή», «αυτά είναι τα φορτηγά που έφυγαν» και άλλες τέτοιου είδους κρίσιμες πληροφορίες.
Διαβάστε την ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ανακοίνωση Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σχετικά με σύλληψη ατόμου που φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικό υλικό
Συνελήφθη χθες, Τρίτη 29 Απριλίου 2025 στην Αλεξανδρούπολη, σε κοινή επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Αλεξανδρούπολης, ημεδαπός, που όπως προέκυψε από την έρευνα και την ομολογία του, φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε στρατιωτικό υλικό δρώντας για λογαριασμό ετέρου ατόμου, στο οποίο και απέστειλε το σχετικό υλικό μέσω κρυπτογραφημένης εφαρμογής.
Πώς λειτουργούσε το δίκτυο των Criminal Proxies
Οι Criminal Proxies αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των κυβερνοεγκληματιών, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της κατασκοπείας που εξιχνιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με ρεπορτάζ.
Οι Criminal Proxies επιτρέπουν να δρουν ανώνυμα στο διαδίκτυο, αποκρύπτοντας την ταυτότητα και την τοποθεσία τους για να μοιράζονται εικόνες και βίντεο.
Πρόκειται για διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers) που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ του δράστη και του διαδικτυακού προορισμού. Έτσι, κάθε κακόβουλη δραστηριότητα φαίνεται να προέρχεται από τον proxy και όχι από την πραγματική πηγή.
Η τεχνική βασίζεται στη χρήση «μολυσμένων» υπολογιστών ή παραβιασμένων συστημάτων που λειτουργούν ως κόμβοι αναμετάδοσης. Ο αποστολέα; μπορεί να δημιουργήσει αλυσίδες με πολλαπλούς proxies, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ιχνηλάτηση. Οι Criminal Proxies αγοράζονται, ενοικιάζονται ή αποκτώνται μέσω επιθέσεων, και διακινούνται κυρίως σε παράνομα φόρουμ ή αγορές του dark web.
Η χρήση τους εκτείνεται σε όλο το φάσμα του κυβερνοεγκλήματος: από επιθέσεις τύπου DDoS και phishing, μέχρι εκβιαστικά λογισμικά, κλοπή ταυτοτήτων, παραβιάσεις δεδομένων και παράνομη διακίνηση υλικού.
Επιπλέον, πολλοί Criminal Proxies παραμένουν ενεργοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον τα συστήματα-στόχοι δεν έχουν εντοπίσει ότι έχουν «μολυνθεί».
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζουν οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην παγκόσμια αλυσίδα των Criminal Proxies. Χώρες όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Γεωργία, η Μολδαβία και ορισμένα κράτη της Κεντρικής Ασίας έχουν εξελιχθεί σε κομβικά σημεία για την ανάπτυξη και χρήση αυτών των υποδομών.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης προσφέρουν ένα ιδιαίτερα πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη δικτύων Criminal Proxies, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων που σχετίζονται με το νομικό, τεχνολογικό και επιχειρησιακό τους περιβάλλον.
Η διαδικτυακή εγκληματικότητα σπανίως διώκεται συστηματικά, ιδιαίτερα όταν οι επιθέσεις στοχεύουν δυτικές υποδομές, γεγονός που δημιουργεί ένα καθεστώς ατιμωρησίας ή ακόμα και ανοχής.
Παράλληλα, οι υπηρεσίες φιλοξενίας που προσφέρονται σε αυτές τις περιοχές είναι συχνά φθηνές και λειτουργούν με ελάχιστους ελέγχους ταυτότητας ή δραστηριότητας, επιτρέποντας στους δράστες να αξιοποιούν ανενόχλητοι τις υποδομές τους ως ανώνυμα σημεία αναμετάδοσης.
Την εικόνα συμπληρώνει η υψηλή τεχνική κατάρτιση των τοπικών χάκερ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται είτε αυτόνομα είτε στο πλαίσιο οργανωμένων δικτύων. Ορισμένες κυβερνήσεις φαίνεται να επιτρέπουν την ύπαρξη τέτοιων δικτύων, ιδίως όταν εξυπηρετούν γεωπολιτικούς ή κατασκοπευτικούς στόχους.
«Φόρα αθλητικά, πάρε και ένα ξύλο να φαίνεται ότι πας για πεζοπορία» – Οι οδηγίες που έπαιρνε ο 59χρονος κατάσκοπος στην Αλεξανδρούπολη
Σύμφωνα με πληροφορίες το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως από τη δράση του 59χρονου κατάσκοπου που συνελήφθη πριν από μερικές ημέρες στην Αλεξανδρούπολη μετά από κοινή επιχείρηση της ΕΥΠ με την ΕΛ.ΑΣ.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, ο συλληφθείς είχε λάβει από το άτομο που τον στρατολόγησε συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς να κινείται στην περιοχή προκειμένου να μην γίνει αντιληπτός. «Πώς να πάω να φωτογραφίζω χωρίς να με καταλάβουν;» ρωτούσε τον στρατολογητή του με τον τελευταίο να του απαντά «Φόρα αθλητικά, ντύσου ανάλογα, πάρε και ένα ξύλο μαζί, να φαίνεται ότι πας για πεζοπορία – για καμουφλάζ».
Σύμφωνα δε με ενημερωμένες πηγές, ο ποινικός που στρατολόγησε τον 59χρονο και αργότερα συνελήφθη στη Λιθουανία, είχε παραμείνει στη χώρα μας για περίπου 6 μήνες.
Μετά τη σύλληψη του 59χρονου, ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του και σε μια αποθήκη, ενώ το υλικό που βρέθηκε στο κινητό του ήταν από τον τελευταίο μήνα.
Η υπόθεση άρχισε να ξεδιπλώνεται όταν στην ΕΥΠ έφθασαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για τη δράση του 59χρονου, ο οποίος κατηγορείται ότι είχε στρατολογηθεί από ρωσική υπηρεσία πληροφοριών με σκοπό να στέλνει φωτογραφίες και βίντεο από στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Αλεξανδρούπολης και μετακινήσεις στρατιωτικών οχημάτων και εξοπλισμού.
Όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, ο άνδρας, είχε αρχικά προσεγγιστεί από μέλος κυκλώματος εγκληματικής ομάδας με βάση το εξωτερικό (Ανατολική Ευρώπη) η οποία δραστηριοποιείται στη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων ενώ έχει εμπλοκή και σε δολοφονίες. Ο ποινικός αυτός λοιπόν του ζήτησε να «πιάσει δουλειά» για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας.
Ο 59χρονος κατά την εξέταση του στην ΕΛΑΣ, υποστήριξε πως το άτομο που τον προσέγγισε και τον στρατολόγησε του ανέφερε πως μπορεί να του δίνει χρήματα για τις υπηρεσίες του. Ο ίδιος όμως ανταπάντησε πως δεν το κάνει για τα χρήματα αλλά για την «μαμά Ρωσία» , όπως χαρακτηριστικά είπε, καθώς είχε υπηρετήσει στον σοβιετικό στρατό.